De ziekte van Raynaud is een vervelende aandoening waarbij je handen en voeten koud worden als gevolg van het kortdurend samentrekken van je slagaders. Daar merk je niets van, behalve dan van de gevolgen: brrr, handen en voeten als ijsklompjes.
Twijfel je of je gewoon last van hebt van koude vingers zoals heel veel mensen met jou of dat je misschien toch de ziekte van Raynaud hebt? Met deze zelftest kom je erachter.
Doe de Raynaud zelftest
Vraag 1
Veranderen je vingers of tenen van kleur (wit, blauw, rood, paars) bij verandering van omgevingstemperaturen of bij stressvolle momenten? JA/NEE
Vraag 2
Tintelen je vingers of tenen of voelen ze dof en pijnlijk aan op het moment dat ze van kleur veranderen? JA/NEE
Vraag 3
Heb je bij het opwarmen van je handen en voeten weer last van pijnlijke vingers of tenen? JA/NEE
UITSLAG
Heb je 2 of meer vragen met JA beantwoord? Dan is de kans groot dat je de ziekte van Raynaud hebt. De symptomen zijn vervelend, maar gelukkig meestal onschuldig en met wat aanpassingen in je levenstijl en/of medicatie kun je je klachten verlichten. Lees hier onze Ziekte van Raynaud Tips of neem een kijkje in ons assortiment verwarmde handschoenen en verwarmde sokken om je symptomen direct aan te pakken.
In sommige gevallen kan er echter sprake zijn van een onderliggende aandoening, zoals een vaataandoening of een auto-immuunziekte. Wil je weten of dat bij jou het geval is? Beantwoord dan ook nog even onderstaande vragen.
Vervolg Raynoud zelftest
Vraag 1
Zijn je Raynaud symptomen ontstaan na je dertigste? JA/NEE
Vraag 2
Heb je er vaker dan 10 keer per week last van? JA/NEE
Vraag 3
Zijn je vingers en tenen bij het optreden van de kleurveranderingen ook gezwollen? JA/NEE
Vraag 4
Heb je last van zweertjes of wondjes rondom je vinger- en teentoppen? JA/NEE
Vraag 5
Treden je klachten slechts bij één hand of voet op? JA/NEE
Vraag 6
Heb je daarnaast ook regelmatig last van huiduitslag, droge mond, droge ogen, spierzwakte, zuurbranden of gewrichtsklachten? JA/NEE
UITSLAG
Heb je één of meerdere vragen met JA beantwoord? Neem dan contact met je huisarts op. Je huisarts kan beoordelen of het nodig is je door te verwijzen naar een reumatoloog of een immunoloog voor verder onderzoek. Er kan namelijk sprake zijn van een onderliggende auto-immuunziekte, een reumatische aandoening of een vaataandoening. Tijdens slechts één bezoekje aan een specialist kan de oorzaak van het symptoom van Raunaud achterhaald worden en kun je gericht werken aan een oplossing.
De ziekte van Raynaud wordt ook wel het fenomeen van Raynaud of het syndroom van Raynaud genoemd.
Naar schatting krijgt ongeveer 10% van de jonge vrouwen te maken met deze ziekte in een mildere vorm. In de meeste gevallen verdwijnt hij na een aantal jaren uit zichzelf.