Is er een verband tussen moe zijn en het koud hebben?

Misschien ben jij gewoon een van de vele mensen die het snel koud hebben. Daar is niets zorgwekkends aan. Het enige wat je kunt doen is gezond blijven eten, veel bewegen, voldoende rusten en je vooral lekker warm aankleden. Maar ben je ook nog eens vaak moe? Lees dan snel verder en ontdek wat je eraan kunt doen.

Koud en moe, moe en koud

Word je nou moe van de kou of word je koud van moeheid? Het juiste antwoord is: allebei! Het één gaat vaak gepaard met het ander. Als zon met warmte en sneeuw met kou.

Vrouw met slaaptekort

Jouw lichaam is gemaakt om te overleven; jouw fabriekje probeert je juist te beschermen tegen koude en probeert je ook op tijd te laten slapen. Aardig van je lichaam, maar jij zit niet te wachten op die vervelende gevolgen. Door inzicht te krijgen in hoe jouw lichaam werkt, kun je het beter geven wat het nodig heeft. Luister naar je lichaam en je kwalen verdwijnen als koude sneeuw voor de zon:

Koud krijgen van moeheid

Je hebt een nacht slecht geslapen en de volgende dag heb je het snel koud. Herkenbaar? Gefeliciteerd, dan werkt jouw lichaam helemaal naar behoren. Twee redenen waardoor dit komt:

.

1. Het is een trucje van je lichaam om jou te helpen een warmer plekje op te zoeken. Je terug te laten trekken en een dutje te doen.

Je lichaam houdt geen rekening met jouw dagplanning, maar wil je beschermen en jou aan je benodigde slaap helpen. Hoe dat precies werkt?

Als je moe bent neemt de doorbloeding in je huid toe. Dit lijkt tegenstrijdig, want jij loopt juist te bibberen. Maar toch is het zo. Je ziet dit bijvoorbeeld bij kinderen met rode wangen en oren. De warmte in het binnenste van je lichaam wordt door de huid naar buiten gestuurd, je huid wordt dus een paar graden warmer, maar je hersenen geven juist koude-signalen af. Waarom je hersenen dit doen? Ze willen voorkomen dat je lichaam onderkoeld raakt en vertellen je op deze manier dat je je warme bed moet opzoeken.

2. Nog een reden waarom je het sneller koud hebt als je moe bent: je metabolisme werkt een stuk lager.

Bij een trage stofwisseling worden minder calorieën verbrand. Hoe minder verbranding er plaats vindt hoe minder warmte er vrijkomt. Met een koud lichaam tot gevolg.

Tip

Op tijd naar bed dus, liefst elke dag rond hetzelfde tijdstip. Zo raakt je biologische klok het minste in de war en weet jouw lichaam rond welk tijdstip het melatonine moet aanmaken om je lekker in slaap te laten vallen. Probeer ook elke dag rond hetzelfde tijdstip op te staan. Als je lichaam went aan zo’n duidelijk slaapritme heb je minder kans dat je ’s nachts wakker ligt.

Moe worden van de kou

Heb jij in de winter een stuk minder energie en heb je het veel sneller koud dan de meeste mensen om je heen? Hieronder lees je hoe dit komt en wat je eraan kunt doen:

.

1. Als het koud buiten is moet je lichaam extra hard werken om op temperatuur te blijven.

Dit kost je lichaam veel energie en dat resulteert vaak in moeheid. Kleed je dus goed aan als je naar buiten gaat of als je je verwarming een graadje lager hebt gezet. Verwarmde kleding kan daarbij een heel goed idee zijn. Ook verwarmde binnenhandschoenen en verwarmde sokken kunnen je lichaam behaaglijk warm houden. Wil je meer weten over het voorkomen van koude voeten? Lees dan ons artikel Wat zijn de beste warme sokken tegen koude voeten.

2. Als de dagen korter en kouder worden, word je een stuk minder blootgesteld aan vitamine D (zit in zonlicht) dan in de zomer.

Je blijft immers liever lekker binnen. En àls je buitenkomt bedek je het liefste elk bloot deel van je lichaam. Met een lange broek, jas, handschoenen en een muts. Een vitamine D tekort is dus zo oplopen in de winter. Hoe je dit merkt? Je wordt er vaak slap en moe van. Je spieren voelen pijnlijk aan en je hebt een tekort aan energie.

Voeding die veel vitamine D bevat zijn vette vis en zuivel. Maar wil je het goed aanpakken, dan is het verstandig extra vitamine D bij te slikken. Dit geldt sowieso voor kinderen tot 4 jaar, mensen met een donkere huidskleur, mensen die weinig in de zon komen, vrouwen ouder dan 50 jaar en mannen ouder dan 70 jaar.

3. Doordat je in de winter vaak minder actief bezig bent, daalt je energieniveau en voel je je minder fit en dus sneller moe.

Het algemene advies is om minstens 2,5 uur per week je lichaam matig tot intensief in te spannen, verspreid over meerdere dagen. Denk hierbij niet alleen aan cardio-oefeningen zoals hardlopen, maar ook aan spierversterkende oefeningen om je krachtig en fit te blijven voelen. Hier word je niet alleen warm, maar ook nog eens minder moe van.

wist je dat...?

Mannen hebben van nature gemiddeld genomen meer spiermassa dan vrouwen. Dit is een van de redenen waarom mannen het minder snel koud hebben dan vrouwen.

Selecteer een Afleverpunt

Click outside to hide the comparison bar
Vergelijk