De mussen vallen van het dak en jij loopt rond met koude handen. Weliswaar niet zo koud als in de winter, maar toch. Vooral als je lang stil zit en vooral als je een koud voorwerp hebt aangeraakt. Het liefst draai je de warme kraan open om je vingers op te warmen. Herkenbaar? Dan zou het zomaar kunnen zijn dat je het syndroom van Raynaud hebt.
Dit is een ziekte waarbij je lichaam moeite heeft om de bloedsomloop tot in de kleinere vaten op gang te houden. In de uiteinden van je lichaam zitten de kleinste vaten, dus je tenen, vingers, puntje van je neus en oren zijn de eerste plekken waar de kou wordt ervaren.
Heb jij het syndroom van Raynaud?
Hoe weet je zeker of je het syndroom van Raynaud hebt? Beantwoord je de onderstaande vragen met ‘ja’ dan zou het zomaar kunnen dat in dit syndroom de oorzaak ligt van jouw koude handen en vaak ook voeten.
Koud door emoties
Als je een belangrijk gesprek hebt of ergens zenuwachtig voor bent, heb je dan vaker last van koude handen?
Koud door een koud voorwerp
Als je een koud voorwerp hebt vastgepakt, blijven je handen dan nog lang koud?
Huidskleur
Herken je dat je vingers en vaak ook je tenen niet een normale goed doorbloede huidskleur hebben maar kleuren ze wit en vaak ook blauwig?
Ojee, jij hebt 3 keer ‘ja’ geantwoord, moet je je nu zorgen maken? Nee hoor, het syndroom van Raynaud komt vaak voor bij verder gezonde mensen. Het is alleen een vervelend symptoom waaraan je vaak niet veel kunt doen, behalve de geijkte tips tegen koude handen en voeten. Zoals voldoende bewegen, niet roken, niet met je benen over elkaar zitten, geen strakke sokken en schoenen dragen, een wisselbad nemen om de doorbloeding op gang te helpen. En vooral: houd je gewoon je handen en voeten lekker warm door bijvoorbeeld in bad te gaan of jezelf te verwennen met een paar verwarmde handschoenen en sokken.
Heb je op bovenstaande vragen ‘nee’ geantwoord maar heb je wel vaak last van koude handen en/of voeten in de zomer, hier vind je andere oorzaken (en fijne tips!) van koude handen en voeten.
Wanneer moet ik me wel zorgen maken?
Als je vingers of je tenen na het wit en paars overgaan tot een rode en of paarse kleur dan heb je een stevige variant van het symptoom te pakken. Ook dan is er nog niets aan de hand, maar zou het voor je eigen gemoedstoestand beter zijn om even een bezoekje aan de huisarts te brengen. Vaak voelen je vingers of je tenen ook nog eens verdoofd aan en dan is het helemaal geen pretjes meer om je dagelijkse werkzaamheden en andere activiteiten uit te voeren.
Ook kan het zo zijn dat de ziekte van Raynaud een symptoom is van een onderliggend probleem. Zo komt deze ziekte vaker voor bij mensen die leiden aan hart- en vaatziekten of aan een vorm van reuma. Een bezoek aan de huisarts kan dus zeker geen kwaad.
Wat kan een arts doen?
Allereerst kan een arts beoordelen of je daadwerkelijk de ziekte van Raynaud hebt. Dit doet hij of zij door je hand af te koelen en een röntgenfoto te maken. Hierop zijn de vier slagaders van de hand te zien en de kleinste haarvaatjes in het nagelbed van je vinger.
Ook laat de arts voor de zekerheid een urineonderzoek uitvoeren om de verdere gezondheid van je lichaam te controleren.
Vervolgens kan de arts beoordelen dat vaatverwijdende medicijnen of zalven zinvol zijn. Een operatie is enkel in hoge uitzondering nodig. Bij een operatie wordt de zenuw uitgeschakeld die verantwoordelijk is voor het vernauwen van de bloedvaten. Om zeker te weten of een dergelijke operatie zinvol is, verdoofd de arts plaatselijk de zenuwen. Als dit een positief effect – dus als de bloedvaten niet meer vernauwen – kan ervan uitgegaan worden dat een operatie zinvol zal zijn.
Wist je trouwens dat vrouwen 8 keer vaker last hebben van dit syndroom dan mannen? Dit kun je manlief dan ook vertellen op het moment dat je even die ijsklompjes op wilt warmen aan zijn warme benen in bed. Zelfs in hoogzomer. Daar is niets raars aan, het hoort gewoon bij jou!